7 tips om zelf je reis te plannen


Ik heb jullie eerder al laten weten dat ik dit najaar richting West-USA trek om er m'n batterijen weer volledig op te laden en te genieten. Alhoewel, een road trip is altijd wel vrij vermoeiend. Steeds andere hotels, uren in de auto, maar hey, je hoort me absoluut niet klagen! Alles wordt dan ook goed voorbereid. Niet door een reisbureau maar volledig door mezelf!

Wat deed me nu beslissen om uren/dagen bezig te zijn (ook wel ten koste van m'n blogposts) met het samenboksen van een goeie reis? Iets waar reisagenten misschien veel beter in zijn? 2 hoofdredenen: je krijgt een programma volledig op maat en je leert bovendien superveel bij over je bestemming! Na wat bezoekjes aan reisbureaus bleek dat eerste toch wel problematisch te zijn, dus kocht ik mezelf wat boeken over West-USA om daarna direct aan de slag te gaan. En nu m'n road book bijna volledig klaar is, deel ik graag wat tips voor wie eraan denkt om zelf zijn/haar reis samen te stellen.


1. Kies een bestemming die je meer dan 100% interesseert
Als je zelf volledig je reis wil samenstellen, mag je je zeker verwachten aan heel wat uren research en vergelijkingswerk. Ben je nog niet volledig weg van je bestemming? Vergeet het dan maar en laat het samenstellen gerust over aan een reisagent. Na m'n bezoek aan het Vakantiesalon gaf het aantal folders over West-USA de doorslag. Onbewust wilde ik echt die richting uit en de beslissing was dan ook snel genomen. Ik stond al te trappelen om te vertrekken.

2. Maak een budget op
Uiteraard kan je zonder zicht op het totaalbudget moeilijk een reis gaan plannen. Tenzij budget geen issue is natuurlijk :-) Maar bij mij was dat dus wel het geval. Ga eens kijken hoeveel de hotels ongeveer kosten in de streek waar je op vakantie wil, hoeveel je ongeveer moet opzij houden voor een eventuele huurauto en wat de prijs is voor je vlucht. Hiervoor kan je je ook baseren op het budget dat een reisbureau vraagt voor een vergelijkbare reis. Verder heb je uiteraard nog wat nodig voor maaltijden, eventuele verplaatsingen en bezoeken en diverse overige uitgaven.

3. Vergelijken, vergelijken, vergelijken
Van zodra je wat zicht hebt op het totaalbudget kan je starten met alle prijzen te vergelijken. Hoeveel had je voorzien voor je vlucht? Kan dit budget misschien nog lager? Je kan op een andere dag vertrekken, vanuit een andere luchthaven (want soms is het goedkoper om vanuit een buurland te vliegen), op een ander tijdstip. Een handige website om diverse vliegtuigmaatschappijen te vergelijken is Skyscanner. Zo controleerde ik bijna dagelijks alle prijzen om dan uiteindelijk te boeken van zodra ik een goeie prijs vond die volgens mij niet veel meer zou zakken. Soms kan je trouwens ook een pakket airmiles kopen en deze spenderen aan je vlucht. Dit kan goedkoper zijn dan via de normale weg je vlucht te reserveren. Bekijk zeker ook eens of het niet voordeliger is om je vlucht, je huurauto en je hotel samen te boeken. Voor het vergelijken van hotels kan je natuurlijk terecht bij websites als Trivago, Booking, Kayak, ... Google eens en je komt op sites terecht die je vroeger misschien niet kende. En tegenwoordig kan je heel wat hotelkamers boeken met de mogelijkheid om gratis te annuleren. Niet alleen voor als je misschien toch niet kan vertrekken, maar vooral om achteraf eventueel nog te veranderen van hotel.

4. Informeer je bij anderen
Bij aanvang ben je natuurlijk nog geen expert. Verre van! Ik had wel al een idee van welke steden en activiteiten ik wilde toevoegen, maar hoe je dat nu in een goed plan moet gieten? Ga dus op zoek naar experts. Wie weet wel al veel over je bestemming (behalve reisagenten uiteraard)? Op internet kan je je natuurlijk supersnel informeren. Zo kwam ik terecht op het forum van AllesAmerika.com. Wat een walhalla aan informatie wachtte me daar! Ik kon terecht bij andere forumleden voor tips omtrent m'n reisplanning, vond informatie over bezienswaardigheden, hotels, ... En objectief want op die manier heb ik ook wel zaken weggelaten die reisbureaus misschien wel zouden aanraden. Een voorbeeld: het reisbureau had laten weten dat mijn oorspronkelijke planning absoluut geen probleem zou zijn. Een ander reisbureau had deze planning ook in een standaardpakket ter beschikking. Maar op het forum bleek dat deze planning vooral garantie gaf op heel veel uren in de wagen. En ik had nu echt geen zin om van het ene naar het andere te rushen. Dan moet je wel je planning aanpassen maar ben je tenminste zeker dat je overal voldoende tijd hebt. Dit was trouwens ook een van de redenen waarom ik zelf begonnen ben met het plannen van deze reis.

5. Laat geen kansen liggen
Je kent het misschien wel: je ziet een goeie prijs voor een hotelkamer of een vlucht en zegt tegen jezelf om deze morgen onmiddellijk te boeken. Think again, want morgen is de prijs misschien al een stuk hoger dan wat die vandaag is. Als je trouwens gratis kan annuleren, kan je later nog je plannen bijsturen en eventueel nog boeken aan een goedkopere prijs.

6. Optimaliseer pas als je een basisplan hebt
Doordat je vaak gratis kan annuleren, kan je je basisplan verder op punt zetten. Zo heb ik pas naar betere opties gaan zoeken van zodra ik elke avond een hotelkamer had. Geef je toch wat meer rust als je weet dat je sowieso een bed hebt :-) Daarna evalueerde ik het budget en bekeek ik of er betere opties waren die ook binnen het budget pasten. Op die manier heb ik toch nog een 3-tal hotels veranderd.

7. Leg activiteiten indien mogelijk op voorhand vast
Op vakantie wil je op en top genieten en zo weinig mogelijk denken aan zaken die nog moeten geboekt worden. Wil je bepaalde activiteiten zeker doen? Leg deze dan al op voorhand vast. Vaak krijg je dan ook een betere prijs. Aangezien soms ook een tijdstip moet gekozen worden, kan je ook veel beter je planning uitwerken. Je kiest dan gewoon het tijdstip dat je het best past zonder ter plaatse te moeten horen dat je nog een uur moet wachten.

Plannen jullie vaak zelf jullie reis? Of laten jullie dit toch liever over aan een reisbureau?
Laat maar weten! Ik hou jullie uiteraard op de hoogte van m'n verdere reisavontuur.


FOLLOW ME ON         


Unknown

Account Executive in marketing and advertising - Social Media Consultant - Color and Style Consultant | Interested in: fashion marketing, new trends, must haves and must visits in fashion | Addicted to: shoes - fashion magazines - the social media apps on my phone - discovering new places in the world - a lovely dinner in the weekend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten